Alles wat je moet weten over cruisen en visums

Ook als je cruist op een cruiseschip, heb je soms een visum nodig voor een haven waar je maar 1 dag bent. Afhankelijk van welk land dat is, kan je een visum voor een dag eenvoudig bij de havenautoriteiten verkrijgen of je moet je deze (ver) van te voren aanvragen bij een ambassade of visumbemiddelaar. De cruisemaatschappij regelt voor jou hierin niets of heel weinig. Zeker voor een wereldcruise of een cruise naar niet-Westerse landen moet je dit van te voren goed uit zoeken!

Heb ik een visum nodig voor 1 dag?

Ook als je cruisepassagier bent, heb je voor sommige landen een visum nodig. Dit geldt voor jou als volwassene, maar ook voor meereizende kinderen. Een visum wordt online of op papier verstrekt. Gelukkig hebben steeds meer landen de mogelijkheid deze digitaal aan te vragen.

Als je 1 dag of zelfs maar een paar uur in een visumplichtig land/haven bent, heb je een visum al nodig. Het is jouw entreeticket om het land binnen te komen. Let wel op dat je altijd nog een reisdocument zoals paspoort of identiteitsbewijs (ga dit na!) nodig hebt.

Heb ik een visum nodig als ik op een georganiseerde excursie ga in een visumverplicht land?

Ja, altijd.

Voor een beperkt aantal bestemmingen, is een visum bij je excursie inclusief. Dit is het geval bij St. Petersburg, Rusland. Vraag dit na bij je excursie-organisator. Bij een rederij excursie is het visum inbegrepen.

Europees Continent

Rusland

Belangrijk voor een bezoek aan Rusland is dat je een visum in je bezit hebt zodra je aan land gaat. Je hebt daarvoor drie mogelijkheden:

1) Boek een excursie op je cruiseschip, je hoeft van tevoren geen apart visum aan te vragen maar je gaat mee op het groepsvisum dat geregeld is door je cruisemaatschappij.

2) Boek een excursie bij een gekwalificeerd excursie-organisator in St. Petersburg. Hiervoor geldt meestal ook (vraag dit na!) dat je mee kan liften op het groepsvisum omdat je een excursie maakt.

3) Wil je zelf op pad? Regel dan ruim van te voren een visum voor Rusland in Nederland/België.

Turkije

In Turkije meren cruiseschepen in bijvoorbeeld Istanbul of Kusadasi aan. Je hebt geen visum nodig als je korter dan 72 uur aan land gaat.  (stand 2019) Ben je langer in Turkije, bijvoorbeeld tijdens een Blue Cruise, dan heb je wel een visum nodig. Vraag nu het visum voor Turkije aan.

Noord- en Zuid-Amerika

USA

Voor elk bezoek aan de Verenigde Staten heb je een ESTA nodig. Voor het vliegen en het cruisen vraag je deze tijdig online aan. Wanneer je vliegt naar Amerika om daar op een cruiseschip te stappen, heb je het ESTA al voor het vliegen nodig. Op het vliegveld wordt er naar gevraagd voordat je op het vliegtuig mag stappen. Vraag het ESTA aan op de Officiële Esta site aan of in het Nederlands via Visum365.

Canada

Afhankelijk van hoe je arriveert in Canada, heb je een eTA nodig. Kom je alleen met je schip in Canada aan (bv alleen een stop in Vancouver) dan heb je geen eTA nodig. Wél moet je over een geldig paspoort beschikken.

Wanneer je vliegt naar Canada om daar op een cruiseschip te stappen, heb je een eTA al vóór het vliegen nodig. Op het vliegveld wordt er naar gevraagd voordat je op het vliegtuig mag stappen.

Bij het boeken van een Alaskacruise heb je een eTA nodig als je vanuit Vancouver vertrekt. Daarnaast heb je ook een ESTA (zie hierboven bij Amerika) nodig omdat je in Alaska bestemmingen gaat bezoeken.

Vraag het eTA aan op de Officiële eTA site aan of in het Nederlands via Visum365.

Cuba

Wanneer je aan land gaat in Cuba, heb je een visum nodig. Deze kan je vooraf regelen in Nederland bij het Consulaat in Rotterdam. Bij verblijf korter dan 30 dagen is een Tourist Visa voldoende. Er zijn rederijen (Royal Caribbean e.a.) die een visum voor je kunnen verzorgen aan boord. Dat kost ongeveer $75. Let goed op de voorwaarden van de rederij. Zo ben je verplicht een Amerikaans ESTA of een Canadees eTA te hebben, anders kan de rederij het visum niet voor je regelen.

Afrika

Egypte

Voor Egypte heb je een toeristen visum nodig. Ga je maar 1 dag een bezoek brengen aan Egypte dan vraag je een single-entry visum aan. Ga je meerdere dagen, dan heb je een multiple-entry visum nodig.

Let op: een visum is 90 dagen geldig vanaf het moment dat deze goedgekeurd wordt. Voor een wereldcruise heb je twee opties:

  1. Gedurende de reis zelf aanvragen via internet: https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/Home
  2. Van te voren aanvragen bij een Nederlandstalige aanvraag centrale (Visum365). Deze plaatst de aanvraag pas door naar de Egyptische overheid, wanneer dit voor jou het beste uitkomt én je dus tijdig het visum hebt.

Midden -, Verre Oosten & Azië

Cambodja

Voor Cambodja heb je een visum nodig. Je kunt deze in het Engels aanvragen via www.evisa.gov.kh of in het Nederlands bij Visum365.

China & Hong Kong

Voor China is een visum altijd verplicht. Voordat je cruise aanvangt, moet je het visum geregeld hebben. Voor HongKong heb je géén visum nodig. De aanvraag voor een visum doe je bij het China Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag. Via het stappenplan op de website van het CVASC doe je de aanvraag. Bij het aanvragen moet je veel documenten opsturen, doe dit dus op tijd. De aanvraag duurt daarna nog 10 werkdagen.

India

Voor India is een visum verplicht. Let op dat je het juiste visum aanvraagt. Wanneer je maximaal 2 dagen (eventueel met zeedagen ertussen) een bezoek aan India doet in een periode van 60 dagen, heb je een ‘eTourist visa India’ nodig.

Je kunt je visum zelf aanvragen via https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Bereid je daarvoor goed voor: je hebt digitale scans nodig van een paspoort en pasfoto. Betalen gaat via een creditcard.

In het Nederlands kan je een visum aanvragen bij Visum365. Betalen gaat via o.a. Ideal.

Myanmar

Wanneer je een of twee dagen in Myanmar bent tijdens een cruise, heb je een  visum nodig. Je kunt de aanvraag digitaal doen. Na goedkeuring ontvang je een goedkeuringsbrief die je mee moet nemen op reis. Bij de daadwerkelijke douanecontrole krijg je het visum in je paspoort.

De aanvraag doe je in het Engels of in het Nederlands bij Visum365.

Oman

Bij aankomst in Oman heb je een e-visum nodig. Deze vraag je vooraf aan op https://evisa.rop.gov.om/ Als je als cruisepassagier minder dan 48 uur in Oman verblijft, is het visum gratis.

Sri Lanka

Wanneer je een of twee dagen op het eiland Sri Lanka bent tijdens een cruise, heb je een digitaal visum nodig. Je kunt een e-visum (ook wel ETA genoemd) aanvragen in het Engels of in het Nederlands.  Met een e-visum mag je tweemaal het land in.

Vietnam

Voor Vietnam heb je een visum nodig die je vooraf aanvraagt. Een visum on arrival ter plekke aanschaffen, is niet meer mogelijk. Het visum kan je online aanvragen. Dit doe je vooraf op de website van de Vietnamese immigratiedienst  of in het Nederlands bij Visum365.  Let op: ga je meerdere bestemmingen aandoen, dan vraag je deze nog aan bij de Vietnamese ambassade of consulaat. Soms kan je dit bij je touroperator aanvragen, vraag dan goed na of je een visum ontvangt of een visum on arrival.

Australië

Australië

Voor Australië heb je een visum nodig. Een electronisch toeristen visum (een eVisitor visum) vraag je van te voren aan in Nederland aan. Je doet dit bij de Australische ambassade, via de website www.eta.immi.gov.au of in het Nederlands bij Visum365.(extra kosten) Het visum is 12 maanden geldig. Aan het visum zijn kosten verbonden.