25 juni 2020

Flam ontvangt subsidie voor aanleg walstroom

De Noorse haven Flåm, waar veel cruiseschepen komen, heeft een subsidie gekregen om een walstroomfaciliteit te gaan bouwen. Op termijn kan de haven walstroom gaan aanbieden aan schepen die daarvoor geschikt zijn. De stroom hiervoor wordt door middel van lokaal geproduceerde waterkracht opgewekt. De haven heeft in april 2020 een aanvraag ingediend bij de Noorse organisatie ENOVA en deze is inmiddels ingewilligd. Flåm wil graag voldoen aan strengere eisen met betrekking tot het verminderen van de emissies van cruiseschepen die op bezoek komen bij deze bekende haven.

Kosten

Het steunbedrag van ENOVA is 27 miljoen Noorse Kronen (2,4 miljoen euro). De werkelijke kosten voor het bouwen van een dergelijke faciliteit worden overigens geschat op 83 miljoen Noorse Kronen (7,6 miljoen euro). Dit bedrag is inclusief een onderwaterkabel die rechtstreeks van de waterkrachtcentrale in Aurland naar Flåm gaat. Deze kabel zal voldoen aan toekomstige eisen en staat open voor ontwikkeling en innovatie.

De aanvraag bij ENOVA is opgesteld in samenwerking met lokale stakeholders, de cruise-industrie en de lokale energieleverancier. Het feit dat de aanvraag nu is toegekend, toont aan dat de haven, de cruise-industrie en de bestemming een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamer toerisme in het werelderfgoedgebied. De Noorse Maritieme Autoriteit heeft namelijk bepaald dat in 2026 de werelderfgoed fjorden emissievrij moeten worden gemaakt.

Door de oprichting van de faciliteit wordt de uitstoot van cruiseschepen in enkele jaren met 75% verminderd in Flåm. Tegelijkertijd zal het project bijdragen tot een grotere levering van elektriciteit aan Flåm.

12 nachten met de Seabourn Ovation


13-daagse reis aan boord van de Seabourn Ovation
Rederij: Seabourn

 

Meer info

Schip: Seabourn Ovation
Vertrekpoort: Athene
Reisduur: 12 nachten
Normale prijs vanaf: 8717.00
Korting: 22 %
Speciale www.123cruisetips.nl prijs:

€ 6,799

12 nachten met de Marina


Cruise in 13 dagen naar Miami met Oceania Cruises
Rederij: Oceania Cruises

 

Meer info

Schip: Marina
Vertrekpoort: Miami
Reisduur: 12 nachten
Normale prijs vanaf: 2582.00
Korting: 16 %
Speciale www.123cruisetips.nl prijs:

€ 2,169

21 nachten met de Regal Princess


Beleef het pittoreske Cagliari
Rederij: Princess Cruises

 

Meer info

Schip: Regal Princess
Vertrekpoort: Southampton
Reisduur: 21 nachten
Normale prijs vanaf: 3853.00
Korting: 32 %
Speciale www.123cruisetips.nl prijs:

€ 2,620